Usikker på om du skal ta kontakt med ungdomsmentor eller ikke? Når er det riktig å gjøre det?

Illustrasjon til Blogg, Skolestart-8.png

Hva hjelper jeg med: 

Vanlige temaer jeg jobber med er: Angst, bekymringstanker, skolefravær, ensomhet, isolasjon, gaming, angst, lite motivasjon, lite energi, stress, søvn og veien videre i livet.

Dette er prosessen:

Er jeg den rette hjelpe for dere?

Du som forelder tar kontakt med meg, via telefon eller mail. Mange av foreldrene som tar kontakt er usikre på om det de ringer for er stort nok for å søke hjelp, om jeg er den rette instansen å ta kontakt med, og om de i det hele tatt vil klare å motivere sin sønn/datter til å snakke med noen. Da rydder vi i de tankene og spørsmålene du har.

 Hvordan “selge” det inn til ungdommen?

Hvis vi tenker at jeg kan være aktuell for dere, kommer vi sammen fram til hvordan du kan prøve å motivere din ungdom til å komme til en samtale. Det kan være lurt å forklare at jeg snakker med helt vanlige ungdommer om vanlige ungdomsproblemer. At han kan komme til meg en gang og se hvordan jeg er og hvordan jeg jobber. Så kan han gå hjem og tenke på om han  vil komme tilbake til meg eller ikke. Det er helt opp til han selv.

Det er mange ungdommer som liker å høre at jeg ikke er psykolog da mange sier de er redde for å bli “sykeliggjort” når de åpner opp om sine utfordringer. Det er lurt å fortelle at jeg tar fullt ansvar for at samtalen skal gå bra. Han trenger ikke å forberede noe, bare å komme. Det er mitt ansvar å prøve å tilrettelegge for at den første samtalen oppleves så nyttig for din ungdom at han ønsker selv å komme tilbake . 

 

Kommer han til å si noe i det hele tatt?

En del foreldre er bekymret for om sin tause sønn eller datter kommer til å si noe i det hele tatt. Det er veldig sjeldent noe problem. Min erfaring er at de unge liker å bli tatt på alvor. De setter pris på  å få spørsmål som gir dem mer selvinnsikt så lenge jeg møter dem med forståelse og respekt. Jeg opplever at de har svar på det meste jeg spør om, og at de er veldig ærlige om seg selv og sine egne utfordringer. 

 

Første samtale

Dersom din sønn/datter tør å komme til meg etter litt eller mye motivasjon, hjelp og push fra deg, så tar jeg en første samtale med henne aller helst alene uten foreldre. De som ønsker å ha med seg en forelder inn, får selvfølgelig lov til det. I denne samtalen  kan ungdommen bli kjent med meg og hvordan jeg jobber. Jeg forklarer at jeg har taushetsplikt, også overfor foreldre. Ikke fordi vi snakker om så mye hemmelig, men fordi det er privat nok å fortelle åpent om sine egne utfordringer. De skal få ha kontroll på den informasjonen de gir fra seg. 

 

Så går vi i gang med å finne ut hva som er viktig for henne. Hvordan er livet hennes nå, hvordan ønsker hun at livet sitt skal være, når har hun det bra, når har hun det ikke så bra, hvordan ønsker hun at hverdagen skal være frem i tid, hvem er hun/hvem ønsker hun å være? Jeg stiller masse spørsmål, og forventer ikke svar på alt. Målet er å få ungdommene til å reflektere over hva som skal til for at de kan få en hverdag de trives med. Hva kan de gjøre selv, og hva kan andre hjelpe dem med?

Overkommelige mål skaper mestring

Hvis han velger å komme tilbake (det gjør nesten alle) begynner vi å øve på det som er utfordrende. Da gir han seg selv oppgaver ut i fra hva vi kommer fram til vil være nyttig for han å øve seg på. Mer struktur i hverdagen, bedre døgnrytme, ta mer plass i klasserommet,  ta kontakt med andre, ta gode valg for deg selv, sette grenser for andre...

Sammen setter vi små mål som er overkommelige for han. Jeg passer på at de ikke blir for store, men at de også er litt ut av komfortsonen hans, så han erfarer at han får til det han ikke trodde han skulle klare. DET skaper nemlig motivasjon. 

 Foreldresamtale

Jeg har som regel samtaler med foreldrene til de ungdommene jeg snakker med. En eller flere ganger. Det avtaler vi etter behov. Uten ungdommene tilstede. Jeg erfarer at det er godt for foreldre å få snakke uten å måtte ta hensyn til sitt barn. Jeg har forberedt disse  samtalene med ungdommen slik at vi har blitt enige om hva jeg kan fortelle. Vi pleier også å komme med noen tips fra ungdommen til foreldrene. Om hvordan motivere mer, og mase mindre for eksempel... Mange foreldre gir tilbakemelding på at det er nyttig å få snakke med en som har mye erfaring med ungdommer,  som kjenner til barnet deres, og samtidig er en utenforstående. En de kan tømme seg hos, og få nyttige innspill fra. 

Ta kontakt hvis du tenker dette kanskje kan være aktuelt for noen i din familie. 

Hilsen Ungdomsmentor Anne Marie💚

Anne Marie Mork

Anne Marie Mork er Ungdomsmentor og har motiverende samtaler med ungdommer. Målet er at de unge kan få en hverdag de trives med.

Anne Marie har hatt samtaler med utallige ungdommer som har slitt med lite motivasjon og energi, angst, bekymringstanker, stress, skolevegring, søvn og vært usikre på veien videre i livet. Du kan forvente en engasjert og faglig dyktig samtalepartner når du jobber med Anne Marie

Anne Marie er engasjert i det hun jobber med og elsker å hjelpe andre til å få et lettere liv. Vennligst send mail til post@ungdomsmentor.no eller gå til Ungdomsmentor.no for å kontakte Anne Marie.

https://ungdomsmentor.no
Forrige
Forrige

Usikker på om du vil komme til samtale med Ungdomsmentor eller ikke?

Neste
Neste

Vi er som trafikklys. Vi trenger hjelp til å regulere oss når vi er på gult og rødt lys!